Materiale pentru clasă

Descărcați materialele de aici

Aceste materiale finale au fost produse de partenerii PiCaM în 2019, în urma testării în țările partenere. Resursele includ sugestiile de activități de învățare a matematicii și pot fi utilizate individual.

Vă rugăm să contactați picam@mathematikum.de pentru orice întrebări.

Corpuri Matematice

Sarah Ainslie

Activitatea are scopul de a construi un grup de învățareîn care toți participanțiisunt importanțiși auun rol egal. Totodată, activitatea propune o experiență încorporată, ce integrează multipli și factori, multipli comuni, numere prime și coprime.

Fair and square

Pătratele magice au fost create și utilizate de multe culturi diferite, din cele mai vechi timpuri. Ele au o frumusețe și simetrie care pot da satisfacție celor pasionați de rezolvarea enigmelor. În plus, pot oferi mesaje importante despre echilibru și interdependență, rezultând în aplicații în diferite domenii ale vieții. (Vedeți secțiunea „Aspecte etice și dileme” de la finalul acestui material, ca bază de pornire pentru utilizarea termenului „magic” în abordarea Pătratelor magice.)

Cartografierea lumii noastre cu ajutorul matematicii

Colin Jackson

Activitatea vizează studierea hărților și a globurilor, oferind ocazia de a explora istoria colonizării europene. Ia în considerare modul în care Pământul poate fi măsurat – distanță, arie – și vizează modul în care hărțile, ca reprezentări în spațiu, ne pot induce în eroare în construcția viziunii noastre despre lume, intenționat sau nu.

Crearea de jocuri şi jucării matematice

“Dominoes” by Kristy Johnson is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Această activitate oferă o oportunitate pentru a gândi diferit predarea și învățarea matematicii. Creează spații, în interiorul și în afara contextului școlar, pentru ca cei mici să colaboreze și să împărtășească experiențe între ei și cu alții, prin jocurile matematice sau prin realizarea de jucării matematice. Jocul sau jucăria devine o modalitate de a experimenta complexitatea lucrului și traiului împreună, în contextul comunității; iar matematica jocului sau a jucăriei devine o modalitate de a semnala conexiuni între cuvinte, corpuri și algoritmi.

Criza globală și solidaritatea locală

IMG_0080” by kent_eh is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Activitatea susține discuția dintre copii, cu ajutorul profesorilor, pe tema crizei și solidarității în contextul local, precum și a modului în care acestea se raportează la crize economice în plan global. Sunt avute în vedere riscurile îndatorării și consecințele pe care și le asumă cei care împrumută bani. Copiii explorează apoi modul în care banii pot fi percepuți ca economie alternativă. De asemenea, li se oferă ocazii de reflecție asupra modului în care matematica poate fi utilizată atât pentru a produce datorii, cât și pentru reorganizarea resurselor financiare ca un bun comun. Activitatea are la bază lucrul în echipe, într-un proiect colaborativ ce explorează utilizarea matematicii în mod analitic.

Transformarea lumii din jurul meu

Pentocelo – Own work, CC BY 3.0

Activitatea contribuie la înțelegerea utilizării practice a geometriei, prin utilizarea formelor bidimensionale în simbolismul cultural și religios și prin utilizarea lor în arhitectură, în special în design geometric (ex.: ceramica decorativă, vitralii). Pe parcurs, sunt oferite oportunități pentru a explora modul în care reprezentările simbolice sunt susținute de idei și credințe. Activitatea conține opt sarcini de lucru pentru elevi.

Aspectul unei țări, în fracții

“The Parting of the Yellow Sea” by SnapDoc is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Elevii discută distribuția modalităților de utilizare a terenurilor în diferite țări, explorând astfel tema proporțiilor. Mai sunt abordate diferențele climatice și geografice, din punctul de vedere al utilizării terenurilor. Elevii lucrează cu seturi de informații specifice și descoperă avantajele și dezavantajele simplificării și procesului de modelare.

PiCaM – Project in Citizenship and Mathematics
Project number 2017-1-UK01-KA201-036675

Creative Commons License
Except where otherwise noted, this work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union